Kunstexpositie zomer 2019

Deze zomer (22-6 tm 8-9) stond de Kloosterkerk van Kortehemmen in het teken van cultuurhistorie en kunst. Een kunstcollectief van 6 kunstenaars verzorgde dit jaar een kunstexpositie bestaande uit schilderijen en beelden. Deze expositie mag een succes genoemd worden, veel bekijks (ca 500 bezoekers) en ook de nodige werken zijn verkocht. Daarnaast is er ook gelegenheid geweest om even stil te staan bij de eeuwenoude geschiedenis van deze kerk.

De kunstenaars:


Jannie Hazelhoff

Jannie Hazelhoff is geboren in Appelscha en is als verpleegkundige werkzaam geweest in het academisch ziekenhuis in Groningen en in het ziekenhuis van Drachten.

Als kind tekende ze graag, maar deed daar verder niets mee. Dat kwam veel later, toen ze stopte met werken.

Het begon met lessen in centrum voor de Kunsten “de Meldij” in Drachten. Deze lessen waren vooral bedoeld om te leren werken met verschillende materialen, zoals pastelkrijt, acrylverf en olieverf.

Een paar jaar later volgde de overstap naar de lessen van kunstschilder Jannes Kleiker, waaraan ze nog steeds met veel plezier deelneemt. Hier werd duidelijk in welke richting Jannie zich ging ontplooien. Zij werkt het liefst met olieverf.

Verdieping in de schilderkunst heeft Jannie geleerd dat zij anders en bewuster kijkt naar haar omgeving, naar luchten, water en natuur. Zij kijkt hierbij scherper naar kleur en schaduwwerking. In haar schilderijen wordt dat ook tot uitdrukking gebracht. Jannie’s schilderijen zijn realistisch en figuratief.

Email: janniehazelhoff@gmail.com


Gerard Dijkstra

In 1999 is Gerard Dijkstra van de randstad verhuisd naar zijn oorspronkelijke roots, naar een woning in Nijbeets in een rijk natuurgebied.

Als beeldhouwer is Gerard Dijkstra grotendeels autodidact. Ter inspiratie volgt hij elk jaar een beeldhouwstage bij collega beeldhouwer Pieter Koning in Ierland.

Als materiaal voor zijn werk gebruikt Gerard Dijkstra Kienhout. Kienhout is duizenden jaren oud hout en onder turf bewaard gebleven. Het materiaal is dus een erfenis uit de natuur. Kienhout wordt vaak door boeren uit de omgeving gevonden bij het ploegen in deze omgeving.

Kienhout bestaat uit Pijnboom en Moereik. Vaak komt de geur van de hars nog uit het oeroude hout van soms 6000 jaar geleden tevoorschijn. Het hout zelf is inmiddels zwart geworden. Het lijkt dan wel op ebbenhout.

Gerard Dijkstra haalt zijn inspiratie uit de vormgeving van het hout. Als bij hem een idee invalt, zoekt hij een stuk hout waarvan hij meent dat het idee erin zit verstopt. Daarna gaat hij ermee aan de slag. Het werk van Gerard is geschikt voor binnenshuis maar is ook zeer decoratief voor de tuin.

Op 14 augustus j.l. is er een korte reportage van Omrop Fryslan geweest over de houtbewerking van Gerard.

Email: info@frijfryslan.nl


Lolke Schurer

Lolke is in Sneek geboren en heeft in zijn werkzame leven altijd in de Volkhuisvesting gewerkt. Alhoewel hij sociaal academisch is opgeleid was tijdens zijn loopbaan weinig belangstelling voor kunst of kunstuitingen.

Dat veranderde toen hij vier jaar geleden samen met een vriend aan een schilderscursus van de schilderes Sjoerdtje Piekstra in Hoogezand begon. De belangstelling en het enthousiasme werd gewekt. Lolke Schurer heeft tijdens deze cursus, die hij nog steeds volgt, de basis van het schilderen geleerd. Ook werd de nodige ervaring opgedaan in het schilderen van verschillende stijlen: van abstract, realistisch tot potretschilderen. Na vier jaar weet hij inmiddels waar zijn kwaliteiten en belangstelling liggen.

Lolke Schurer houdt zich het liefst bezig met moderne schilderskunst; kleurrijk en met een losse toets geschilderd. Expressionisme en impressionisme hebben zijn voorkeur. Verder is het van belang dat de schilderijen een bepaalde uitdrukking hebben en dat ze kleurrijk zijn.

Lolke Schurer vindt het belangrijk dat de aanschouwer vrolijk wordt van zijn schilderij en dat het goed past in het interieur; “een kleurrijk schilderij op een witte muur is een sieraad in de woonkamer”.

Email: lolkeschurer@outlook.com


Jos Hartwig

Jos Hartwig werd net over de grens van Friesland in het dorp Oldemarkt geboren. Hij heeft in eerste instantie geleerd voor een vak als metaalbewerker en elektrotechneut, maar is uiteindelijk politiechef van Sneek geworden.

De technische opleiding met betrekking tot metaalbewerking bestond gedeeltelijk uit solderen en lassen van metalen. Toen had Jos Hartwig al een goed creatief gevoel voor het bewerken van harde materialen.

Ondanks zijn drukke baan heeft hij altijd ruimte gehouden voor kunst en creativiteit. Zo heeft hij 25 jaar geleden les gehad in schilderen en 12 jaar geleden in beeldhouwen. Sindsdien werkt Jos Hartwig aan zijn beelden met diverse materialen, van witte en zwarte albast tot aan brons en koper.

Zijn nieuwste uitdaging wordt het werken met stroken koper die aan elkaar gelast gaan worden. Hier komt zijn oude metaalachtergrond weer van pas. Kenmerkend voor het werk van Jos Hartwig zijn vrouwenfiguren in een non-figuratieve stijl. Ook de thema’s wind, water en vuur spelen een grote rol in zijn werk.

De beelden van Jos Hartwig zijn beelden met een verhaal.

Email: joshartwig10@gmail.com


Sietse van der Sluis

Sietse van der Sluis is geboren en getogen in Drachten en heeft vroeger aan de voormalige Drachtstervaart gewoond. Zijn vader had een groothandel in levensmiddelen. Samen met zijn broer heeft Sietse van der Sluis van jongs af aan (tot 1994) deze groothandel gerund.

De belangstelling voor tekenen en schilderen zat er van jongs af aan al in. Dit blijkt uit het feit dat Sietse van der Sluis al op jonge leeftijd tekenles heeft gehad van de bekende kunstenaar en leraar Pier Feddema aan het Ichtus college.

In 1994 werd de groothandel verkocht en kon alle aandacht worden besteed aan het maken van tekeningen en schilderijen. De eerste werken van Sietse van der Sluis waren realistisch. De schilderen beelden voornamelijk kerktorens en landschappen uit. Langzaam maar zeker werd een eigen stijl ontwikkeld met als kenmerken abstractie en figuratief in de stijl van de Cobra-groep.

Eén ding is kenmerkend voor de stijl van Sietse van der Sluis, er worden heldere en vrolijke kleuren gebruikt die een mens vrolijk maken.

Email:broekfinne58@outlook.com


Nicole van Overbeek

Even voorstellen…

Mijn naam is Nicole van Overbeek (1983). Ik ben al bezig met creativiteit sinds ik een potlood kon vasthouden.

Creëren, het bezig zijn met mijn handen vanuit mijn hart, is wat mij vrolijk maakt.

In dat proces kan ik helemaal wegdromen en kom ik volledig tot innerlijke rust…

Wat is begonnen als een mooie hobby, is uitgegroeid tot een diepe passie.

Te midden van mijn gezinsleven neem ik dagelijks plaats achter mijn tekentafel. Kleine schetsjes of gedetailleerde tekeningen en schilderijen, groeien spontaan onder mijn handen (en het toeziend oog van mijn lieve gezin).

Voor mijn werk laat ik mij graag inspireren door de natuur. Het betoverende, de veelzijdigheid en de magische kleuren, die zo kenmerkend zijn in de natuur, brengen mij de gewenste ingevingen. Wellicht maakt mijn werk bij u ook tintelingen los, die uw gevoelens doen spreken..

Email: nivanovart@gmail.com