Voorstellingen uit het verleden.

Click hier voor de huidige voorstellingen.

Onderstaand staan een aantal (wel of niet gegeven) concerten, opnamen en/of theatervoorstellingen uit het verleden.


Concert Freedom and Whiskey


Concert Wies Bouma en Digmon Roovers

Zondag 29 Oktober 2023.

Wies Bouma en Digmon Roovers traden op in de Kloosterkerk van Kortehemmen op 29 Oktober 2023.

Wies zingt en speelt gitaar en Digmon speelt gitaar.

Wies is gefascineerd door “haar” StemTaal: Gedichten en liedjes van o.a. Bette Westera, Hans Kuijper, Imme Dros, Peter Seeger en Judith Herzberg geeft ze beeldend en klankrijk vorm.

Digmon is een veelzijdig gitarist en sinds 5 jaar haar docent.
Spelenderwijs hebben zij er een gevariëerd en boeiend repertoire van gemaakt.


Concert DoubleBrothers

Zaterdag 30 September 2023.

Een intiem benefiet concert ten behoeve van een jongerenzendingsreis naar Ghana.

Kaarten €7.50 vanaf 20:00
Reservering via info@doublebrothers.nl

Info onder: DoubleBrothers en als PDFflyer.


Folkpolitie

Datum van optreden: 9 Oktober 2022.

De Folkpolitie bestaat uit broer en zus Bauke en Greetje (van “Alwer in Fries”), hun jongste zus(je)  Sien en vriendin Hinke.

Ze spelen en zingen meerstemmige, harmonieuze liedjes met gitaarbegeleiding. In het Engels, maar ook in het Nederlands en Fries.

Van Beatles, Beach Boys en Carpenters tot Lady Gaga, Irolt en Les Poppys.

Van een knipoog tot en met kippenvel.


Duo Duin & Berg

Zaterdag 11 juni 2022.

Gelske en Yolande bij de piano

Duo Duin & Berg: twee sprankelende persoonlijkheden, die samen graag muziek maken, tillen je op en nemen je mee op reis door de Lage Landen en Zuid-Afrika, verfrissend en verrassend! Met prachtige teksten op eigengemaakte muziek en de mooiste covers beschrijven ze de natuur, de liefde en alles wat anderszins het leven de moeite waard maakt. Voor een concertreis naar Zuid-Afrika hebben ze hun programma aangevuld met een aantal pareltjes uit de Nederlandse literatuur, zodat niet alleen Zuid Afrika, maar ook de Lage Landen zullen worden bezongen.

Duo Duin & Berg bestaat uit componiste en pianiste Yolande van den Berg, die het gros van de composities voor haar rekening neemt en zangeres Gelske van der Duin. Opgegroeid in Zuid-Afrika, maakt Yolande op 26-jarige leeftijd de overstap naar Nederland, waar ze tot haar verrassing de liefde van haar leven tegen het lijf loopt en besluit in Nederland te blijven. Maar Zuid-Afrika blijft natuurlijk trekken… De taal blijkt een grote inspiratiebron te zijn en op de teksten van bekende dichters maakt ze haar eigen composities. Tijdens haar conservatoriumstudie in Nederland ontmoet ze zangeres Gelske van der Duin, een zielsverwant op muzikaal gebied. Na het afronden van hun studie krijgt hun samenwerking vleugels en besluiten ze om als Duo Duin & Berg hun muzikale droom verder uit te werken: inspirerende luisterliedjes die op vlotte wijze aan elkaar worden verbonden, ondersteund door prachtige foto’s om het publiek mee te nemen op een muzikale reis!

Een voorproefje:

Gelske van der Duin:   zang.

Yolande van den Berg: piano.

Info: https://www.duoduinenberg.nl/

Email: info@DuoDuinenBerg.nl


Folkgroep “MUS”

Zondag 22 mei 2022

Internationale Folk is het genre muziek, gespeeld en gezongen door de band MUS (Muziek uit Stiens). Met name het minder bekende repertoire en voornamelijk ballads, uit o.a. Ierland, Engeland, Schotland, Nederland, en zelfs Amerika en Australië.

De groep MUS ontstond noodgedwongen, toen een andere band waarin Freek speelde, plotseling uiteenviel, maar nog wel een optreden had staan.

Er moest snel iets geregeld worden om een alternatief te bieden, en hij vroeg Arend-Jan, die in de groep Hynstewaed basklavier speelt, of hij keyboard wilde spelen in het nieuw te vormen gelegenheidsbandje.   Snel werden een 25 tal nummers ingestudeerd, en konden we toch nog aan de afspraak voldoen.

Nanda, de zangeres van de groep Hynstewaed leek het wel leuk om basklavier te komen spelen bij MUS, nu Arend-Jan het keyboard bespeelde. Ze leerde in recordtempo de kneepjes van het basklavier. Dat ze daarbij ook nog kon zingen, was een mooie toevoeging.

Op een bepaald moment nam Nanda haar zus Annemiek mee naar een oefenavond van Mus, en die vond het leuk om de groep MUS te versterken met zang, gitaar en fluit. Heel wat anders dan de jazz-scene, waar zij al vele jaren als leadzangeres succes oogst.

Zo veranderde het gelegenheidsduo MUS in vrij korte tijd in een kwartet:

Arend Jan Faber : Keyboard

Nanda Kuijper : Bas, Klavier en Zang

Annemiek Zijlstra: Zang – Gitaar Fluit – Percussie

Freek Span : Zang, Gitaar, Banjo, Elektronische Doedelzak  en Trekzak


Marcel Smit

Zondag 10 april 2022

In het kader van het 50-jarig jubileum van de Stichting Alde Fryske Tsjerken in 2020 was er een feestelijke podium-tour met gratis concerten. Deze tour moest helaas halverwege door corona worden afgebroken. Nu wordt de tour alsnog weer opgepakt en gaat Marcel met zijn gitaar bij 8 van onze mooie kerkjes langs met “Noch mear muzyk”. 10 april in de Kleastertsjerke in Kortehemmen.

De entree wordt u aangeboden door de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Marcel Smit is een “Fryske Sjonger & Lietskriuwer”. Geboren in juni 1977, groeide op in het roemruchte dorp Zwaagwesteinde, “Hikke en Teen yn ‘e Westereen!”. Op de zolderkamer van de ouderlijke woning playbackte de jonge Marcel vaak nummers van Elvis Presley. In 2001 kocht hij zijn eerste gitaar, nou ja kocht…? Hij betaalde hem met Airmiles die hij spaarde met het tanken. In 2008 verscheen zijn eerste single “Lyts Famke”. Dit nummer werd gedraaid op omrop Fryslân en van daaruit begon hij langzamerhand meer op te treden met een eigen Friestalig repertoire.

Vanaf 2012 schrijft Marcel alles zelf, teksten én muziek. Naast zijn solo optredens gaat hij ook steeds vaker op pad met zijn vaste band de “Hiele Hannel”. Inmiddels zijn de liedjes van deze bekende Fries niet meer weg te denken uit de jaarlijkse Fryske Top 100 en is Marcel een veel gevraagd artiest.


Grytzz en de Grize

Zondag 13 maart 2022

Grytz & Grize,  ofwel jonge blom Grytsje Melchers en oude rot Douwe van der Werff (ooit nog met Piter Wilkens in Okke Hel, een van de eerste Friestalige popgroepen), zijn al sinds 2010 actief. Ze maakten een paar cd’s met eigen, Friestalige werk, maar op feesten en partijen doen ze net zo lief een greep in de rijkgevulde mand met Engelstalige popklassiekers. Van de jaren zestig tot en met nu.


The Oldtime Stringband

Zondag 13 Februari 2022, 14:00 – 16:00.

The Oldtime Stringband komt uit de kop van Noord- Holland en speelt een bijzondere mix van Bluegrass, folk en  Oldtime countrymuziek uit het Apalachian gebergte van de USA. De band bestaat inmiddels 9 jaar en heeft o.a. opgetreden in Engeland, Amerika en Belgie. Zij hebben dit jaar hun 4de cd uitgebracht die geproduceerd is door Tim Knol en die zij deze middag geheel live ten gehore zullen brengen.

De mooie combinatie van 4 stemmige zang met de instrumentale begeleiding van banjo, viool, gitaar, mandoline en contrabas maakt ze tot een bijzondere band. Echt een concert voor de Americana liefhebber!

The Oldtime Stringband:

Shelly O’Day: Autoharp, gitaar, zang

Ton Knol: Gitaar, mandoline, zang

Ruud Spil: Banjo, zang

Lidewij de vries: Viool, zang

Nico Druijf: Contrabas, zingende zaag, zang.


Freedom and whiskey

Zondag 10 oktober 2021 14:00 – 16:00.

Een folk-band bestaand uit 5 muzikanten/zangers. Ze vonden elkaar rond de keukentafel en hebben onder het genot van een glas whiskey en een pint Guinness besloten om met elkaar een band te vormen. Ze hebben een mooi repertoire samengesteld van pubsongs tot ballades, van jigs tot reels.

Hun specialiteit is, behalve instrumentale muziek, meerstemmig zingen. Natuurlijk zullen de verhalen ook niet ontbreken die de songs met elkaar verbinden.

Samenstelling: Anne-Johannes Wagenaar, Marleen van der Lei, Janet Hardorff, Bram van der Weg en Hinke Jelsma.


Jan Henk de Groot

Zondag 12 september 2021 14:00 – 16:00.


Midden jaren 80 luisterde Jan Henk de Groot bij zijn opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later hoort Jan Henk zelf bij de top van de Grunneger muziek.

De Groot heeft de gave om kleine en grote dingen in het leven in een liedje te verpakken. Authentiek en herkenbaar voor de luisteraar. Hij is een geboren liedjesschrijver die zijn liedjes met verve uitvoert, baldadig, grappig en ontroerend. Hij  kan zich onderhand tot één van de toppers rekenen binnen het gilde der Nederlandse singer-songwriters.

Jan Henks Groningstalige debuutalbum ‘Weerom’ werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en gaat over gebeurtenissen uit zijn leven in Groningen. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in ‘Dubbelcassette-deck’ en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel’. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd. In Kortehemmen zal Jan Henk zijn mooiste liedjes spelen afgewisseld mit staarke verhoalen!


OPNAMEN SERA NOA EN MICHEL MULDER

Afgelopen 6 mei zijn in de Kloosterkerk opnamen gemaakt door Sera Noa en Michel Mulder:


OPTREDEN GRYTZ EN DE GRIZE.

Zondag 10 mei 2020.

Grytz & Grize, ofwel jonge blom Grytsje Melchers en oude rot Douwe van der Werff (ooit nog met Piter Wilkens in Okke Hel, een van de eerste Friestalige popgroepen), zijn al sinds 2010 actief. Ze maakten een paar cd’s met eigen, Friestalig werk, maar op feesten en partijen doen ze net zo lief een greep in de rijkgevulde mand met Engelstalige popklassiekers. Van de jaren zestig tot en met nu.

Vanwege de problematiek door het Corona virus werd deze voorstelling geannuleerd.


OPTREDEN HENK BOOGAARD

Zondag 12 april 2020.

Vanwege de problematiek door het Corona virus werd deze voorstelling geannuleerd.

Henk Boogaard schrijft Nederlandstalige liedjes en andere poëtische tekstvormen, zoals gedichten, korte verhalen, one-liners, mono- en dialogen over dat wat hem raakt, opvalt, bezighoudt, of hem zomaar te binnen schiet, ze zijn cabaretesk van aard. Omdat hij ooit een tijdlang een groente- en fruitrijk dieet heeft gevolgd, hebben veel van zijn liedjes voedsel als onderwerp. Daarnaast komen ook onderwerpen zoals: dieren, kleine ongemakken, over hoe men onderling tracht te communiceren, en andere herkenbare alledaagse zaken ruim aan bod. Henk begeleidt zichzelf op een akoestische Spaanse gitaar.


Gurbe Douwstra en Ferdinand de Jong

Zondag 22 maart 2020.

Door omstandigheden kon het optreden van Gurbe Douwstra en Ferdinand de Jong helaas niet doorgaan.


Miek & The Frisian Mainstream combo

Zondag 8 Maart 2020.

The Frisian Mainstream Combo is sinds Annemiek Zijlstra en Frits Landesbergen het combo bijna tien jaar geleden oprichtten populair in het noorden. 

Het combo bestaat uit vier getalenteerde muziekanten: Frits Landesbergen: gitaar, Pieter Vos: bas, Henk Buitenkamp: piano en Teun van den Heuvel: drums. De vocale inbreng komt van Annemiek Zijlstra. Hun repertoire bestaat uit een aangename mix van mainstream jazz, blues, latin en swing. Deze variatie van stijlen zorgt dan ook voor flink wat afwisseling.


Katmar Folk

Zondag 23 Februari 2020.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hynstewaed-zestien.jpg

Met doedelzakken, trekharmonica’s, fluiten, tinwhistles, Ierse harp en bodhran komen Katrinus en Marie straatfestivals, recepties en andere feesten opluisteren. KATMARFOLK begon jaren geleden als folkduo met vooral Ierse en Franse dansmelodieën.

In de loop van de tijd is het repertoire uitgebreid met traditionele muziek uit meerdere Europese landen en ook oude muziek. Muziek van de middeleeuwen tot de 18e eeuw, waaronder werken van Mozart, Rameau, Händel en Lully, in eigen bewerkingen voor doedelzak, harp, tinwhistle en trekharmonica.
Het liefst speelt KATMARFOLK op straat tussen het publiek, maar ze zijn ook regelmatig te vinden in cafe’s en kerken. En van het kerkorgel wordt dan gretig gebruik gemaakt.


De Grunniger Troebadoer Jan-Henk de Groot.

Zondag 19 Januari 2020.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jan-henk-de-groot-19-1-2020-680x1024.jpg

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk de Groot bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later hoort Jan Henk zelf bij de top van de Grunneger muziek.


Benefiet Concert van het koor ‘Kerststerren’ o.l.v. Jildou Talman.

Zondag 15 December 2019.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Kerststerren-Talman-1024x768.jpg

Het gemengd koor ‘de Kerststerren’ uit Leeuwarden treedt in de maand december veelvuldig op, onder meer tijdens kerstmarkten, in kerken, kroegen, in theaters en gewoon op straat. Het koor bestaat sinds 1995 en heeft ruim 20 koorleden en brengt een meerstemmig a capella repertoire opgebouwd van inmiddels honderd kerstliedjes
Het koor zingt bekende en minder bekende kerstliedjes, zoals oude Engelse carols, kerstliederen in het Nederlands, Russisch, Latijn, Frans, maar ook de Amerikaanse“ kerstkraker-tophits


Zondag 8 december 2019.

Oldtime Stringband.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Oldtime-Stringband-1.jpg

Het samenspel van gitaar, fiddle, gitaar, banjo, mandoline, contrabas, vier stemmen en daarbij gevoegd de stem van zangeres Shelly O’day maakt het afwisselende maar zeker herkenbare geluid

Ton Knol – gitaar, mandoline & zang, Ruud Spil – banjo & zang, Shelly O’Day – gitaar, autoharp & zang, Lidewij de Vries – fiddle & zang en Nico Druijf – contrabas, zingende zaag & zang

Er is een Video te bekijken van de Old Time Stringband.


Zondag 17 November 2019.

Grytsje Kingma en Johan Veenstra.

Grytsje Kingma – sjongeres, troubadour, tekstskriuwster en Johan Veenstra, Stallingwarver gedichten en verhalen.  Een bijzondere combinatie… Contact via: kingmakonserten@solcon.nl


Zondag 27 oktober 2019.

’t Bilds Frôlyskoor o.l.v. Tsjeard Nauta.

’t Bildts Frôlyskoor bestaat uit 26 koorleden Het koor werkt samen met dirigent Tseard Nauta aan een breed repertoire. Gekozen wordt voor aanstekelijke liedjes die fijn zijn om te zingen, maar ook voor het publiek leuk zijn om naar te luisteren. Natuurlijk zingt het koor in het Bildts maar even zo makkelijk in het Nederlands, Fries of Engels. Uitgangspunt van koor en dirigent is altijd het plezier in muziek maken met elkaar, en voor anderen.


Zondag 29 september 2019

Hynstewaed zestien”

‘Hynstewaed zestien’ is een folk-groep uit het Friese Stiens.

‘Het optreden van Hynstewaed 16, op zondag 29 september.  Hebt u dit evenement gemist, geen nood. Elke maand is er weer een evenement met cabaret of zang en muziek. Klik op onderstaande links om te zien hoe het was en beleef het een volgende keer ook zelf mee…

https://trochrinnen.blogspot.com/2019/09/30092019-optreden-hynstewaed-zestien.html  (Videofilm en foto’s)

https://youtu.be/-Ny7YHVc5dY   (Videofilm deel 1 en)