Kunstexpositie zomer 2021

In de zomer van 2021 (3-7 tm 29-8) stond de Kloosterkerk van Kortehemmen in het teken van cultuurhistorie en kunst. Een kunstcollectief van 7 kunstenaars verzorgde dit jaar een kunstexpositie bestaande uit schilderijen, beelden en lampen.


De kunstenaars:

Neeltsje Dam

Neeltsje Dam (1953) is geboren in Hallum. Op driejarige leeftijd verhuisde zij naar Boornbergum, in de Krite.

Daar bracht zij haar vroege jeugd door.

Na veel omzwervingen belandde zij in Feanwâlden,  waar ze nu nog woont.

In 1996 kwam ze in aanraking met het ‘schildervirus’ via een aquarelcursus onder begeleiding van Joke Mosselman. Later is ze overgestapt op acryl- en olieverf.

Haar inspiratiebron vindt ze in de natuur, met name in het Friese Landschap en de Wadden.

Het gaat haar niet om de precieze weergave van het landschap, maar om de impressie die de beeltenis oproept. Kleuren zijn belangrijk en worden veelal puur op het doek aangebracht.  

De schilderijen zijn figuratief met een losse toets.

E-mail: info@neeltjedam.nl

Website: www.neeltjedam.nl


Jos Hartwig

Jos Hartwig werd net over de grens van Friesland in het dorp Oldemarkt geboren. Hij heeft in eerste instantie geleerd voor een vak als metaalbewerker en elektrotechneut, maar is uiteindelijk politiechef van Sneek geworden.

De technische opleiding met betrekking tot metaalbewerking bestond gedeeltelijk uit solderen en lassen van metalen. Toen had Jos Hartwig al een goed creatief gevoel voor het bewerken van harde materialen.

Ondanks zijn drukke baan heeft hij altijd ruimte gehouden voor kunst en creativiteit. Zo heeft hij 25 jaar geleden les gehad in schilderen en 12 jaar geleden in beeldhouwen. Sindsdien werkt Jos Hartwig aan zijn beelden met diverse materialen, van witte en zwarte albast tot aan brons en koper.

Zijn nieuwste uitdaging wordt het werken met stroken koper die aan elkaar gelast gaan worden. Hier komt zijn oude metaalachtergrond weer van pas. Kenmerkend voor het werk van Jos Hartwig zijn vrouwenfiguren in een non-figuratieve stijl. Ook de thema’s wind, water en vuur spelen een grote rol in zijn werk.

De beelden van Jos Hartwig zijn beelden met een verhaal.

Email: joshartwig10@gmail.com


Jannie Hazelhoff

Jannie Hazelhoff is geboren in Appelscha en is als verpleegkundige werkzaam geweest in het academisch ziekenhuis in Groningen en in het ziekenhuis van Drachten.

Als kind tekende ze graag, maar deed daar verder niets mee. Dat kwam veel later, toen ze stopte met werken.

Het begon met lessen in centrum voor de Kunsten “de Meldij” in Drachten. Deze lessen waren vooral bedoeld om te leren werken met verschillende materialen, zoals pastelkrijt, acrylverf en olieverf.

Een paar jaar later volgde de overstap naar de lessen van kunstschilder Jannes Kleiker, waaraan ze nog steeds met veel plezier deelneemt. Hier werd duidelijk in welke richting Jannie zich ging ontplooien. Zij werkt het liefst met olieverf.

Verdieping in de schilderkunst heeft Jannie geleerd dat zij anders en bewuster kijkt naar haar omgeving, naar luchten, water en natuur. Zij kijkt hierbij scherper naar kleur en schaduwwerking. In haar schilderijen wordt dat ook tot uitdrukking gebracht. Jannie’s schilderijen zijn realistisch en figuratief.

Email: jg.hazelhoff@gmail.com


Bert Meijer

Bert  Meijer ( 1946 ) is na zijn loopbaan in de accountancy in 2008 gestart met schilderen. Hij volgde cursussen bij  Sikko Mulder ( De Lawei ) en Douwe Idema.

De woorden die het meest betrekking hebben op het werk van Bert Meijer zijn: elementair kleurgebruik en abstractie. Acryl is het materiaal waar hij mee werkt, meestal royaal aangebracht.

De strakke, weidse landschappen in Noord Friesland en Noord Groningen vormen een belangrijke inspiratiebron voor hem.  Vaak ook zijn het plotselinge invallen of onverwachte vormen die interessante schilderijen opleveren.

In 2013 deed Bert Meijer mee aan het TV programma “Muse“ een initiatief van het Fries Museum en de Leeuwarder Courant, op zoek naar de beste Friese amateurkunstenaar. Bert Meijer bereikte de finalegroep.

Email: adm.meijer@gmail.com


Hilbrand Klaver

Hilbrand Klaver is geboren en getogen onder de rook van Sneek.  Een handige vader van een vriendje heeft een groepje buurt-kinderen enthousiast gemaakt voor het zelf maken van speelgoed door hen figuurzagen en timmerhandvaardigheid bij te brengen.

Tijdens zijn loopbaan heeft hij altijd gewerkt in research-omgevingen, zowel experimenteel als als software engineer. In combinatie met zijn creativiteit leverde dat interessante werk-uitdagingen op.

Na het beëindigen van zijn loopbaan kwam er een nieuwe uitdaging door de betrokkenheid bij de oprichting van het Fablab van de bibliotheek in Drachten. 3D printers en een lasersnijder kwamen binnen handbereik en inspireerden tot creatieve processen en het geven van workshops.

Zijn interesse in én het toepassen van wiskunde is vaak de basis voor het ontwerpen van allerlei vormen. “Licht maakt vrolijk” is een motto en zo ontstond de “Licht Zinnig” expositie.

Email: hilbrand04@gmail.com


Henk Bakker

Henk is in de stad Groningen geboren en heeft in zijn werkzame leven gewerkt in de Grafische Industrie. Als grafisch vormgever stond  nauwkeurigheid in combinatie met  creativiteit voorop.

Na zijn pensionering kwam er meer ruimte om zichzelf expressiever uit te drukken.

Onder leiding van de van oorsprong Friese schilderes Sjoerdtje Piekstra uit Hoogezand werden de reeds bestaande vaardigheden verder ontwikkeld.

De stijl waarin Henk zich het meest in ontwikkelt zou je kunnen typeren als figuratief. Daarbij is kleur en uitdrukking  belangrijk. Verder is duidelijk te zien dat zijn werk nog steeds zorgvuldig en nauwkeurig tot stand komen. Waarschijnlijk een overblijfsel van zijn oude beroep.

Email: bakkereh@freeler.nl


Lolke Schurer

Lolke is in Sneek geboren en heeft in zijn werkzame leven altijd in de Volkhuisvesting gewerkt. Alhoewel hij sociaal academisch is opgeleid was tijdens zijn loopbaan weinig belangstelling voor kunst of kunstuitingen.

Dat veranderde toen hij vier jaar geleden samen met een vriend aan een schilderscursus van de schilderes Sjoerdtje Piekstra in Hoogezand begon. De belangstelling en het enthousiasme werd gewekt. Lolke Schurer heeft tijdens deze cursus, die hij nog steeds volgt, de basis van het schilderen geleerd. Ook werd de nodige ervaring opgedaan in het schilderen van verschillende stijlen: van abstract, realistisch tot potretschilderen. Na vier jaar weet hij inmiddels waar zijn kwaliteiten en belangstelling liggen.

Lolke Schurer houdt zich het liefst bezig met moderne schilderskunst; kleurrijk en met een losse toets geschilderd. Expressionisme en impressionisme hebben zijn voorkeur. Verder is het van belang dat de schilderijen een bepaalde uitdrukking hebben en dat ze kleurrijk zijn.

Lolke Schurer vindt het belangrijk dat de aanschouwer vrolijk wordt van zijn schilderij en dat het goed past in het interieur; “een kleurrijk schilderij op een witte muur is een sieraad in de woonkamer”.

Email: lolkeschurer@outlook.com


Artikel in de pers: